1

Temat: teledysk "Piosenka o Bośni"

[video (flash player not installed)]

2

Odp: teledysk "Piosenka o Bośni"

Fajne, fajne.

3

No teledysk fajny, tylko dlaczego w tle są obrazki z różnych wojen, z różnych czasów, kontynentów, symbole różnych państw, różnych dyktatorów itd,  a nie migawki dotyczące samej wojny domowej w Bośni?

4

slaw napisał/a:

No teledysk fajny, tylko dlaczego w tle są obrazki z różnych wojen, z różnych czasów, kontynentów, symbole różnych państw, różnych dyktatorów itd,  a nie migawki dotyczące samej wojny domowej w Bośni?

Bo mimo wszystko tekst piosenki jest uniwersalny. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie.

5

Adam napisał/a:

Bo mimo wszystko tekst piosenki jest uniwersalny. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie.

No z tą uniwersalnością to jest tak, że ja i Ty możemy sobie tak w tym momencie mówić. Pomyśl sobie gdyby do jakiegokolwiek wiersza Baczyńskiego stworzono piosenkę, a potem zrobiono do tego klip z wykorzystaniem slajdów z wojny w np. Czeczenii, Wietnamie, Jugosławii, Kongo, czy jakiejkolwiek innej. Albo gdyby do Janka Wiśniewskiego wykorzystano zdjęcia z rozruchów w Czechosłowacji, na Węgrzech, czy z Placu Niebiańskiego Spokoju. Dla polskiego odbiorcy nie byłoby to w smak.

Ostatnio edytowany przez slaw (2011-11-29 23:02:19)

6

Mnie nie byłoby to nie w smak. Uważam, że w interpretacji mamy nie tylko prawo do analizy, ale też do syntezy i wszelkiego rodzaju przeniesień i porównań. Tym bardziej, że Piosenka o Bośni jest tak samo bardzo o Bośni, jak barszcz ukraiński o Ukrainie.

Wiadomo, że ludzie przywiązują się emocjonalnie do swojej historii, ale powiedz mi, na planie ogólnym, jaki jest sens dzielenia wojen na mojsze i twojsze? Na wszystkich wojnach ludzie umierają tak samo, a reszta globu, która akurat nie prowadzi działań zbrojnych, w taki sam sposób żyje normalnym życiem. Jak gdyby nigdy nic. Pomyśl ile wojen przesiedziałeś w swoim krótkim życiu na kanapie, żrąc czipsy i popijając zimne piwo. Nie była to tylko Bośnia.

PS. Ku Buldogom: słowa uznania za sznur. Takie proste i taaaaaakie dobre.

7

onion napisał/a:

zgadza się
ale mistrzostwo to odwrócony - wiszący Tomek
gratuluję pomysłu tej sceny.
tylko że sam teledysk jako całość rozczarowuje mnie, za bardzo podobny do poprzednich produkcji

8

onion napisał/a:

Mnie nie byłoby to nie w smak. Uważam, że w interpretacji mamy nie tylko prawo do analizy, ale też do syntezy i wszelkiego rodzaju przeniesień i porównań. Tym bardziej, że Piosenka o Bośni jest tak samo bardzo o Bośni, jak barszcz ukraiński o Ukrainie.

Wiadomo, że ludzie przywiązują się emocjonalnie do swojej historii, ale powiedz mi, na planie ogólnym, jaki jest sens dzielenia wojen na mojsze i twojsze? Na wszystkich wojnach ludzie umierają tak samo, a reszta globu, która akurat nie prowadzi działań zbrojnych, w taki sam sposób żyje normalnym życiem. Jak gdyby nigdy nic. Pomyśl ile wojen przesiedziałeś w swoim krótkim życiu na kanapie, żrąc czipsy i popijając zimne piwo. Nie była to tylko Bośnia.

Dla mnie każda wojna,która toczyła się w trakcie mojej egzystencji była daleka, więc żadna nie jest bardziej mojsza niż twojsza. A każda wojna pojedyncza kształtuje  historię, tożsamość itd danego społeczeństwa, w przypadku Bośni społeczeństw.
Natomiast, ten wiersz wydaje mi się, że traktuje o Bośni, choć są w nim wstawki o np. "stuleciach" wiec w szerszym kontekście dotyczy całych dziejów.
W którym roku właściwie powstał ten wiersz?  Bo nie mogę znaleźć.

PS pijąc piwo to na pewno Bośni nie przeżyłem, myślę, że od Afganistanu należy zacząć tongue

Ostatnio edytowany przez slaw (2011-12-02 01:11:57)