Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Fajne, fajne.
No teledysk fajny, tylko dlaczego w tle są obrazki z różnych wojen, z różnych czasów, kontynentów, symbole różnych państw, różnych dyktatorów itd, a nie migawki dotyczące samej wojny domowej w Bośni?
No teledysk fajny, tylko dlaczego w tle są obrazki z różnych wojen, z różnych czasów, kontynentów, symbole różnych państw, różnych dyktatorów itd, a nie migawki dotyczące samej wojny domowej w Bośni?
Bo mimo wszystko tekst piosenki jest uniwersalny. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie.
Bo mimo wszystko tekst piosenki jest uniwersalny. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie.
No z tą uniwersalnością to jest tak, że ja i Ty możemy sobie tak w tym momencie mówić. Pomyśl sobie gdyby do jakiegokolwiek wiersza Baczyńskiego stworzono piosenkę, a potem zrobiono do tego klip z wykorzystaniem slajdów z wojny w np. Czeczenii, Wietnamie, Jugosławii, Kongo, czy jakiejkolwiek innej. Albo gdyby do Janka Wiśniewskiego wykorzystano zdjęcia z rozruchów w Czechosłowacji, na Węgrzech, czy z Placu Niebiańskiego Spokoju. Dla polskiego odbiorcy nie byłoby to w smak.
Ostatnio edytowany przez slaw (2011-11-29 23:02:19)
Mnie nie byłoby to nie w smak. Uważam, że w interpretacji mamy nie tylko prawo do analizy, ale też do syntezy i wszelkiego rodzaju przeniesień i porównań. Tym bardziej, że Piosenka o Bośni jest tak samo bardzo o Bośni, jak barszcz ukraiński o Ukrainie.
Wiadomo, że ludzie przywiązują się emocjonalnie do swojej historii, ale powiedz mi, na planie ogólnym, jaki jest sens dzielenia wojen na mojsze i twojsze? Na wszystkich wojnach ludzie umierają tak samo, a reszta globu, która akurat nie prowadzi działań zbrojnych, w taki sam sposób żyje normalnym życiem. Jak gdyby nigdy nic. Pomyśl ile wojen przesiedziałeś w swoim krótkim życiu na kanapie, żrąc czipsy i popijając zimne piwo. Nie była to tylko Bośnia.
PS. Ku Buldogom: słowa uznania za sznur. Takie proste i taaaaaakie dobre.
zgadza się
ale mistrzostwo to odwrócony - wiszący Tomek
gratuluję pomysłu tej sceny.
tylko że sam teledysk jako całość rozczarowuje mnie, za bardzo podobny do poprzednich produkcji
Mnie nie byłoby to nie w smak. Uważam, że w interpretacji mamy nie tylko prawo do analizy, ale też do syntezy i wszelkiego rodzaju przeniesień i porównań. Tym bardziej, że Piosenka o Bośni jest tak samo bardzo o Bośni, jak barszcz ukraiński o Ukrainie.
Wiadomo, że ludzie przywiązują się emocjonalnie do swojej historii, ale powiedz mi, na planie ogólnym, jaki jest sens dzielenia wojen na mojsze i twojsze? Na wszystkich wojnach ludzie umierają tak samo, a reszta globu, która akurat nie prowadzi działań zbrojnych, w taki sam sposób żyje normalnym życiem. Jak gdyby nigdy nic. Pomyśl ile wojen przesiedziałeś w swoim krótkim życiu na kanapie, żrąc czipsy i popijając zimne piwo. Nie była to tylko Bośnia.
Dla mnie każda wojna,która toczyła się w trakcie mojej egzystencji była daleka, więc żadna nie jest bardziej mojsza niż twojsza. A każda wojna pojedyncza kształtuje historię, tożsamość itd danego społeczeństwa, w przypadku Bośni społeczeństw.
Natomiast, ten wiersz wydaje mi się, że traktuje o Bośni, choć są w nim wstawki o np. "stuleciach" wiec w szerszym kontekście dotyczy całych dziejów.
W którym roku właściwie powstał ten wiersz? Bo nie mogę znaleźć.
PS pijąc piwo to na pewno Bośni nie przeżyłem, myślę, że od Afganistanu należy zacząć ![]()
Ostatnio edytowany przez slaw (2011-12-02 01:11:57)
Strony 1
Wykonanie: w3center.pl - Internet Technology
Forum oparte o: PunBB
Currently installed 4 official extensions. Copyright © 2003–2009 PunBB.